TÉRSÉG
Bábolna Nemzeti Ménesbirtok
A magyar igazi lovas nemzet, története ezer szállal kötődik a lovakhoz, melyek hűséges társaink voltak békeidőben ugyanúgy, mint a történelem viharaiban
TÉRSÉG
Tatai Patara
Múltidéző környezet
Lépjen be Ön is a 16-17. századba! Mutatványosok, tűzzsonglőrök, csatajelenetek. Lovasbemutatók, hastáncosok, néptáncosok.
TÉRSÉG
Majki Kamalduli Remeteség
A Majki Kamalduli Remeteség és Esterházy-kastély
Az észak-vértesi erdőség mélyén, náddal körülölelt tavak szomszédságában bújik meg a Majki Kamalduli Remeteség, Magyarország Európa-szerte kuriózumnak számító műemlékegyüttese.
TÉRSÉG
Monostori Erőd
A két Komárom területén található Erődrendszer már ma is a határ-menti régió jelentős turisztikai vonzereje, szerepel az UNESCO Világörökség várományosi jegyzékén is.

Ismertje meg a Duna-Gerecse térséget

A Duna-Gerecse térséget változatosság, sokszínűség jellemzi. Fontos célterülete az aktív- és az ökoturistáknak, a kulturális értékek és színes programok iránt érdeklődőknek.

A Duna-Gerecse térség Komárom-Esztergom vármegye területén található. Magába foglalja Komárom-Esztergom vármegye nagy részét. Közvetlenül a Duna jobb partján, Szlovákiával szomszédosan fekszik.

Azaum Római Tábor

A Duna-Gerecse térséget változatosság, sokszínűség jellemzi. Fontos célterülete az aktív- és az ökoturistáknak, a kulturális értékek és színes programok iránt érdeklődőknek. A test és a szellem felüdülésében a komáromi Brigetio Gyógyfürdő, a tatabányai Gyémánt Fürdő és számtalan wellness létesítmény segíti a pihenni, gyógyulni vágyókat.

A Gerecse hegység önmagában is garancia arra, hogy a túrázni vágyók megtalálják számításukat. A térséget érintik az Országos Kék, a Zöld, a Piros és a Sárga turista útvonalak, több helyszínen IVV útvonalak várják a kirándulókat. A Mária Út és a Gyöngyök Útja térségi szakaszai elmélyülést, spirituális élményt nyújtanak a zarándokoknak.

A térség jelentős eseményei a különlegesebbnél különlegesebb tömegsport rendezvények, ahol a résztvevők aktív formában ismerkedhetnek meg a környék természeti és kulturális értékeivel. A kihívásokra éhes látogatók részt vehetnek a Gerecse 50 és Kinizsi 100 teljesítménytúrákon, a számtalan ismeretterjesztő túrán, valamint több alkalommal megmérettethetik magukat különböző futóversenyeken.

Könnyen leküzdhető, mindenki számára ajánlott útvonalak várják a kerékpárosokat is. Az Által-ér mentén kerékpárral egyszerűen és biztonságosan összeköthető Tata, Vértesszőlős és Tatabánya. Komárom és Tata kerékpárbarát szolgáltatások széles kínálatával segíti azokat, akik két keréken szeretnék bejárni a környéket. Több helyszínen szervezett kerékpártúrákon is részt lehet venni.

A festői szépségű tatai Öreg-tó a vízhez kötődő sportok szerelmeseinek egyik kedvelt célpontja. A Duna, az Által-ér és a környék halban gazdag tavai, a Gerecse vadban gazdag erdei csalogatják a térségbe a horgászokat, vadászokat.

Dorog és térsége számtalan extrém lehetőséget is kínál Önnek, alkalma nyílik a környéken többek között siklóernyőzésre, barlangászatra, síelésre, lövészetre és lézerharcra is. A Piliscséven kialakított motocross-pálya pedig a technikai sportok kedvelőinek fellegvára.

A természet kedvelői számára fantasztikus barangolási helyszínek az Agostyáni és a Bábolnai Arborétumok, vagy a tatai Fényes-források környéke, ahol egyedülálló láperdei és lápréti növénytársulások és állatközösségek figyelhetőek meg. A Fényes-források vizével táplálkozó tavak kiváló helyszínt biztosítanak a szervezett, szakvezetővel meghirdetett búvármerüléseknek is. Meghatározó élményt nyújtanak a kirándulóknak a Gerecse Natúrpark tanösvényei.

A térségben kiváló lovardákat találhatunk. Még a teljesen kezdők számára is felejthetetlen kikapcsolódást nyújt a tatai Old Lake Golf Club 18 szakaszos, tavakkal, természetes vízfolyásokkal övezett, ősfás parkban elhelyezkedő bajnoki golfpályája és kalandparkja.

A természeti értékek páratlan tárháza mellett megannyi jeles építményre, emlékre bukkanhatunk az őskor, a Római Birodalom valamint a magyarság múltjából. Megismerkedhetünk a térség bányászati hagyományaival Dorog térségében, Oroszlányban, vagy Tatabányán.

Mindenképpen látnia kell azt a helyet, ahol előkerült Samu, a vértesszőlősi előember tarkócsontja, meg kell ismerni a térség római kori emlékeit a településeken és a városi múzeumokban, be kell járni a Komáromi erődrendszert, felfedezve a Monostori Erődöt, Közép-Európa legnagyobb újkori erődjét. Kihagyhatatlan a térségi kínálatból a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok arab ménese és kiállításai, valamint a Majki Kamalduli Remeteség.

  • Tudta, hogy a neszmélyi Szent Ilona-öböl egy páratlan Hajóskanzent rejt, ahol megtekinthető többek között a Magyarországon gyártott utolsó gőzhajók egyike?
  • Tudta, hogy a térségbeli Kocs település nevéből indul a nemzetközivé vált „kocsi” kifejezés, hirdetve a falubeli kerékgyártók és bognárok szaktudását?
  • Tudta, hogy Tatán 12 vízimalom működött a 15. században?
  • Tudta, hogy Dunaalmáson élt Csokonai Vitéz Mihály szerelme és múzsája Lilla (Vajda Júlia)?
  • Tudta, hogy a világhírű futballista Czibor Zoltán hagyatékából rendezett kiállítás látható a komáromi sporttelepen?
  • Tudta, hogy Magyarország egyetlen tengerészeti kiállítása található Komáromban?
  • Tudta, hogy Kisbér városához kötődik Kincsem a legyőzhetetlen „csodakanca” és Imperiál a 20. század egyik legjobb tenyésztésű magyar versenylova?

Kalandozhatunk a római korban az almásfüzitői Azaum Római Tábor programjait felkeresve. Visszacsöppenhetünk abba az időszakba, amikor Tata vára még török kézen volt és megnézhetjük, miként foglalták vissza azt az egyesített keresztény seregek, ha ellátogatunk a Tatai Patara török kori történelmi fesztiválra. Sőt, Császár község határában még a hamisítatlan vadnyugatot is megismerhetjük. Emellett sokszínű művészeti, gasztronómiai fesztiválokat kínál Tata és Komárom tavasztól egészen késő őszig.

Különleges élményt nyújtanak az egyedülálló komáromi Magyar Lovas Színház, a tatabányai Jászai Mari Színház előadásai, valamint a Vértes Agórájának színes programjai.

A térség falvai gazdag nemzetiségi hagyományokat ápolnak, falunapokkal, szüreti programokkal, zenei fesztiválokkal várják a vendégeket.

Kellemes éttermek, cukrászdák, kávéházak asztalainál pihenhetik ki magukat a vendégek, megkóstolva a helyi gasztronómiai kínálatot és megízlelve a neszmélyi borvidék nedűit.

Üdülési élményének színesítése végett töltse le okostelefonjára hangos idegenvezető alkalmazásainkat, vegye igénybe a Duna-Gerecse Turisztikai Kedvezménykártyát és keresse a turisztikai egyesületeink programcsomagjait!

Szeretettel hívjuk és várjuk!
Duna-Gerecse térség
Természet, hagyomány, történelem
Nálunk minden együtt van!

Duna-Gerecse térség képekben

Mobil applikáció

Dunamente Kedvezmény Kártya

Turisztikai Információs Központok

Turisztikai Információs Központ Komárno

Námestie gen. Klapku 1., SK-945 01 Komárno
GPS: N47.757333, E18.129273
tel: +421 948 830 202
e-mail: marketing@visitdanube.eu
web: www.visitdanube.eu

Szezonális Turisztikai Információs Pont Patfürdő

SK-946 39 Patfürdő
GPS: N47.744133, E18.309534
tel.: +421 948 427 484
web: https://visitdanube.eu

Tourinform Komárom

H-2900 Komárom, Igmándi út 4.
GPS: N47.746668, E18.119948
tel.: +36 34 540 590
e-mail: komarom@tourinform.hu
web: https://iranykomarom.hu

Tourinform Tata

H-2890 Tata, Bercsényi utca 1.
GPS: N47.644472, E18.314264
tel.: +36 34 588 633
e-mail: tata@tourinform.hu
web: https://visittata.com

Tourinform Pont Esztergom

H-2500 Esztergom, Szent István tér
GPS: N47.799157, E18.739039
tel.: +36 30 710 5015
e-mail: esztergom@tourinform.hu
web: https://iranyesztergom.hu